Next Project

Scarcity and Creativity in Latitude 33: Las Piedras del Cielo - Walk the Line - Hospederia de las Alas

Part 2 Project 2012
Bjarte Stav
Robin Rakke
Thomas Notland
Mari Beate Nastad Heum
Erik Matzow
John-Roe Luna
Kjertsi Lindheim
Line Mari Haugland
Katarina Saebo Dale
Kazin Al Beyboni
Rikke Nyrud
Emilia Lamer Schjetlein
Navid Navid
Pernille Dammann
Astrid Tommeras Haug
Benjamin Norouzi
Raza Morazaite
Edda Jonsdottir
Nora Hallgren
Maria Mariana Calvete Da Cunha Pererira
Anders Almesveen
Oslo School of Architecture and Design Oslo Norway

The design project was the collectively undertaken design and construction of three small buildings in the Open City in Ritoque, Chile. The three projects have different functions: ‘Walk the Line’ is a small accommodation for a visiting scholar to the Open City, ‘Las Piedras del Cielo’ is a small service unit with an enclosed kitchen and a sheltered dining and meeting area, ‘Hospederia de las Alas’ is a bird observation shelter. The projects tackled context-related questions of scarcity regarding material and construction process, structural performance (seismic and strong coastal wind loads), and difficult foundation conditions in the sand of the coastal dune landscape.

Each project pursued a different spatial concept: ‘Walk the Line’ offers a small enclosed and insulated space and a platform for observation, ‘Las Piedras del Cielo’ offers both enclosed cooking facilities and an open landscaped platform for versatile use, ‘Hospederia de las Alas’ offers a sheltered but open envelope for camouflaged bird observation.

Each project was analysed regarding its particular structural and environmental exposure. The membrane structure of ‘Las Piedras del Cielo’ required Computational Fluid Dynamics analysis and detailed consideration of all 24-point foundations that experience different combinations of tension and compression loads. The slender under-spanned bridge-like platform of ‘Walk the Line’ needed to be analysed regarding uplift and seismic impact. ‘Hospederia de las Alas’ was analysed regarding the airflow conditions across its semi-open envelope and the resulting air movement impact on the interior.

In the design development stage the projects circulated amongst groups of students, as they would do in some professional offices, each group advancing the design as far as they were capable. This process broke down the individual feeling of ownership of a design idea and project. The construction phase involved a one month long stay in Chile and was undertaken in collaboration with students from the School of Architecture and Design of UCV in Valparaiso. All materials were obtained locally with the exception of the membranes for the ‘Las Piedras del Cielo’ project, which were cut and sewn in Oslo prior to departure to Chile.

The involvement in the design and construction of

Bjarte Stav
Robin Rakke
Thomas Notland
Mari Beate Nastad Heum
Erik Matzow
John-Roe Luna
Kjertsi Lindheim
Line Mari Haugland
Katarina Saebo Dale
Kazin Al Beyboni
Rikke Nyrud
Emilia Lamer Schjetlein
Navid Navid
Pernille Dammann
Astrid Tommeras Haug
Benjamin Norouzi
Raza Morazaite
Edda Jonsdottir
Nora Hallgren
Maria Mariana Calvete Da Cunha Pererira
Anders Almesveen

Tutor(s)



2012
• Page Hits: 3857         • Entry Date: 18 September 2012         • Last Update: 18 September 2012