Next Project

New Life of The Village Above The Sea

Part 2 Project 2011
Tamara Baclija
NatašA Cirovic
Jasmina Salkovic
University of Montenegro Montenegro
The „Tudorovici“ is a small tourist complex based on permanent and temporary housing. It is a village about three hundred years old (Venetian times) located at the Montenegrin sea-coast on a sloped terrain between small portions of cultivable soil and the rocks in behind. Sharply shaped houses are grouped in dense rows, and a small number of independent structures, having a well-formed street paved with stones, external walls made of stone, wooden shutters, tiles (“ceramida”) on the roofs, and Mediterranean vegetation.
The idea was to identify the essential principles of traditional vernacular building and to apply them in design process. Development of a typical Pastrovici house (referring to specific area of Montenegrin coast) enabled guidelines for further development. The relation with the context is interpreted through application of basic tenets of sustainability and energy efficiency. Taking in account the impact of climatic factors and the use of building materials (both traditional and novel) has resulted in different reinterpretations of traditional schemes and forms.
The present row of houses is being planned for reconstruction into touristic part for rent. Since the present house-row is in a semi-ruined state, some elements were kept - facade walls, positions of some windows, pizuns (traditional stone bench), while most elements were upgraded.
In design of the new housing row which is planned for local inhabitants attention was paid to complete insolation regarding the distance from the houses on the north side while the space in between becomes a pedestrian zone. This space reuses modified traditional elements like “pizun”, „gumno“ (traditional gathering place), and „pergola“. Small ponds with recreational elements are also planned to improve humidity and enable freshness during the hot summer days.
Several elements of bioclimatic character in the traditional architecture have been applied:
Single slope roof, as emulation of an archetype, follows the silhouette of the hill, and directs the rainwater.
Passive cooling and transpiration accomplished with natural ventilation fostered by the evaporation of deciduous trees.
The massive thick walls for passive cooling benefits within the cycles of a summer day.
South facade exposure enables the solar heat gains during the winter.

Tamara Baclija
NatašA Cirovic
Jasmina Salkovic

Tutor(s)

2011
• Page Hits: 2359         • Entry Date: 15 September 2011         • Last Update: 15 September 2011